We denken vaak dat we beslissingen over geld nemen op grond van rationele overwegingen en feitelijke gegevens. Thuis, op school, in de samenleving en vanuit de media is ons dat zo geleerd. In werkelijkheid nemen mensen geen beslissingen op basis van spreadsheets. Beslissingen worden genomen aan de eettafel of in de boardroom op basis van persoonlijke ervaringen, de unieke blauwdruk, ego, status, ‘hoe het hoort’, marketing en random externe invloeden of validatie. (o.b.v. The Psychology of Money, Morgan Housel)
Goed omgaan met geld heeft meer met (aangeleerd) gedrag en gedachten te maken - op basis van onbewuste krachten - dan met kennis. En dat zijn nou juist de twee dingen – gedrag & gedachten – die moeilijk te veranderen zijn, zelfs, of juist, voor heel intelligente mensen.
Hanneke reikt particulieren, bedrijven en organisaties kennis, advies en ondersteuning aan af te rekenen met geldgedoe.
"If you get the inside right, the outside will follow"
Eckart Tolle
Zou het niet geweldig zijn om de oorsprong van al je geldproblemen te kunnen vinden én op te lossen in plaats van steeds maar weer aan symptoombestrijding te doen?
Jouw geldverhaal is dat wat je jezelf en anderen vertelt als er gevraagd wordt naar je financiële situatie. Het is meestal een optelsom van financiële problemen in je huidige leven. Zorgen en stress om geld, klagen over de inflatie, stijgende energiekosten of alles wat duurder wordt, slecht betalende klanten of geen klanten. Het zijn de gedachten die je overdag bezighouden en ’s nachts wakker.
In mijn praktijk als Geldpsycholoog & mentor hoor ik veel en verschillende verhalen over geld. Verhalen die fungeren als rookgordijn voor problemen die veel dieper liggen, heel diep verborgen, namelijk onderwater, in ons onbewuste. Lees verder...
"Before you can transform your wallet from poor to rich,
you've got to transform your spirit from poor to rich"
Robert T. Kiyosaki, auteur Rich dad, Poor dad