top of page
Foto van schrijverHanneke van Onna

6 dingen die ik tegenkom als Geldpsycholoog en money coach

Bijgewerkt op: 9 okt. 2023

Geld is een fascinerend onderwerp. Omdat er een hele wereld schuilt achter harde munten, spreadsheets en formules.


Als Geldpsycholoog onderzoek ik de relatie tussen onze gedachten, gevoelens en financiële beslissingen. Geld heeft namelijk niet alleen een tastbare waarde, maar ook een sterke symbolische betekenis die ons gedrag beïnvloedt. Zonder dat we ervan bewust zijn.


Hier zijn de zes belangrijkste money issues die ik in de praktijk tegenkom als Geldpsycholoog:


1. Emoties en geld: Emoties spelen een grote rol bij onze financiële beslissingen. Angst, hebzucht, hoop, schaamte en schuldgevoelens zijn enkele emoties die onbewust aan het roer staan van onze financiën. Ze kunnen ervoor zorgen dat we irrationele keuzes maken, zoals impulsieve aankopen doen of te veel risico nemen met investeringen.


2. Geld en geluk: Hoewel geld op zichzelf niet gelukkig maakt, kan het wel een rol spelen bij ons welzijn. Studies tonen aan dat mensen die voldoende geld hebben om in hun basisbehoeften te voorzien over het algemeen gelukkiger zijn dan mensen die in armoede leven. Maar er is een afnemende meeropbrengst, wat betekent dat de relatie tussen geld en geluk minder sterk wordt naarmate we meer verdienen. Het groeiende geluksgevoel eindigt bij een inkomen van 77.500 euro (75.000 dollar). ‘Satiation’ noemen de onderzoekers dat. Alles wat je boven dat bedrag verdient, leidt niet tot een substantieel groter gevoel van welzijn.


"Het groeiende geluksgevoel eindigt bij een inkomen van 77.500 euro (75.000 dollar)"


3. Mentale boekhouding: Mensen hebben de neiging om hun geld op verschillende manieren te besteden. Ze kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen geld dat ze verdienen en geld dat ze plotseling krijgen (loterij, erfenis, overwaarde huis bijv.). Dit kan leiden tot irrationeel gedrag, zoals het uitgeven van gekregen geld op een minder verstandige manier dan verdiend geld.


4. Sociale vergelijking: We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met anderen op het gebied van geld en materiële bezittingen. Dit kan leiden tot gevoelens van jaloezie, ontevredenheid of juist trots en superioriteit. Sociale media kunnen dit fenomeen versterken, omdat mensen vaak hun successen en bezittingen laten zien, wat tot onrealistische vergelijkingen kan leiden.


5. Impulsief gedrag: Mensen hebben de neiging om impulsieve aankopen te doen, waarbij ze het verlangen naar directe bevrediging (die vaak maar heel kort duurt) belangrijker maken dan toekomstplannen, zoals sparen of investeren. Reclame en marketingtechnieken spelen vaak in op deze impulsiviteit en consumentisme om verkoop te stimuleren.


6. Geld en identiteit: Geld kan ook een rol spelen bij het vormen van onze identiteit. Sommige mensen definiëren zichzelf door hun materiële bezittingen of de status die ze hebben bereikt door geld. Dit kan leiden tot een constante zoektocht naar meer geld en spullen als een manier om hun zelfbeeld te versterken.


Het begrijpen van de psychologie van geld kan ons helpen om bewustere financiële beslissingen te nemen en een gezonde relatie met geld op te bouwen. Het is belangrijk om:

1. onze emoties te herkennen en te erkennen

2. financieel destructieve overtuigingen in onszelf en ons DNA op te ruimen

3. economische doelen te bepalen

4. bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met onze behoeften en waarden op korte en op lange termijn


Denk je dat je hier hulp bij kunt gebruiken? Schroom dan niet een mailtje te sturen naar info@hannekevanonna.nl,





Comments


bottom of page