top of page
Foto van schrijverHanneke van Onna

De 5 grootste risico's van beleggen | Financiële vrijheid

Bijgewerkt op: 10 nov 2022


Hanneke van Onna | financiele vrijheid | beleggen


Beleggen brengt risico’s met zich mee. Zoveel weten we, en daar horen we ook voor gewaarschuwd te worden. Maar hoe groot dat risico is, hoeveel, welk percentage? Dat weten we dan meestal weer niet. Over het algemeen wordt er in beleggersjargon gezegd dat risico en rendement hand in hand gaan.


'Hoog rendement = hoog risico en laag rendement = laag risico'


Er zijn vast uitzonderingen op deze regel, maar houd ‘m maar goed in je achterhoofd. Over de grootte en de hoogte van risico’s bij investeren en beleggen kunnen we dus alleen maar speculeren, maar over welke risico’s er op de loer liggen, daar kunnen we dit over zeggen:


1. De bank waar je belegt kan omvallen.

Ja echt. Je zult misschien denken dat dat niet zo snel zal gebeuren, maar nog niet zo heel lang geleden was het schering en inslag. In de vorige crisis, de kredietcrisis van 2008, zagen we de Lehman Brothers omvallen, de DSB bank van Dirk Scheringa, Icesave in IJsland en de Cypriotische banken. Met vele gedupeerden en tot gevolg. Het failliet gaan van banken is een realistisch scenario.


Volgens het depositogarantiestelsel zijn banken verzekerd voor 100.000 euro. Mocht de bank failliet gaan dan krijg jij als consument maximaal 100.000 euro van je geld terug. Houd daarom nooit meer dan 1 ton aan bij dezelfde bank.


2. Je broker is een scam

De broker aan wie je zuurverdiende centen hebt toevertrouwd kan er van de een op de andere dag vandoor gaan of in rook opgaan. Deze horrorverhalen zijn helaas aan de orde van de dag. En zie dan nog maar eens iets van je geld terug te krijgen. Politie, cybercrime, het OM, de FIOD zeggen allemaal hun stinkende best te doen en lekker samen te werken, maar we weten allemaal beter. Je kunt fluiten naar je centen.


Op de website van de AFM staat informatie over waarschuwingen van financiële producten. Hier kun je jouw beleggingsaanbieder checken.


3. Crypto is mega volatiel.

Je inleg kan in een dag 30% minder waard zijn. Dat zagen we de afgelopen tijd wel. En overigens in alle jaren. Dus dit is niet nieuw. Crypto kan ook in een dag 40% in waarde stijgen. Dat is de andere kant van die medaille. Toch zijn er digibeten, jongeren en financiële leken die denk dat je met crypto, en andere alt- & shit-coins in een klap rijk kunt worden. Investeren in crypto is een risico, als je niet weet wat geld is, wat de geschiedenis van geld is, waarom cryptocurrency is gecreëerd, hoe de blockchain werkt, hoe de werking en functie is van bijvoorbeeld Bitcoin.


Speciaal voor hen schreef HET BITCOIN BOEKJE. Educate yourself, en vergeet het niet je kinderen te laten lezen!



4. Je aandelen kunnen plotsklaps halveren in waarde.

Dat zagen we in 2000 bij de beursgang van World Online van Nina Brink. Waar ook mijn vader een fortuin verloor. Bedrijven kunnen hun cijfers opkloppen of informatie achterhouden. Ook als je een doorgewinterde belegger bent en jaarverslagen verslindt. Soms kun je dingen echt niet zien aankomen of weten. Alle, ook topbeleggers hebben te maken met tegenvallers, instinkers en valkuilen, tot big losses aan toe. Het hoort bij de money game. Daar moet je wel tegenkunnen. Als jij iemand bent die slapeloze nachten heeft en onafgebroken koersen checkt op je telefoon uit angst voor verlies, dan is beleggen niet jouw ‘ding’.


5. Oorlog en Corona

Externe factoren zoals een virus of een oorlog kunnen je vermogensgroei-ambities flink in de weg staan. Dit zijn echter tijdelijke dips op de beurs. Oorlog gaat voorbij, een virus trekt over. En ondanks dat de naweeën economisch nog lang zullen nagalmen, tot aan de grootste recessie sinds WOII, zullen er ook in crisis tijd velen beleggingskansen zijn en blijven.


Bedrijven kunnen failliet gaan, de wereld in de fik en mensen kunnen je belazeren.


So far voor wat er mis kan gaan.

Het grootste risico in dit leven, en dat geldt ook voor beleggen, is om NIETS te doen.


Niets doen brengt je NIETS.


Toch kom ik verlamming door angst voor verlies, onwetendheid, valse overtuigingen, weinig support uit omgeving of overall schaarste mentaliteit heel veel tegen in de praktijk.

Ja, iedereen wil passief inkomen en dikke vette portemonnee maar niet iedereen is daar klaar voor. Of bereid. Niet iedereen heeft een beleggers-mind, of kan deze ontwikkelen. Niet iedereen is willing om in actie te komen naar eigen verlangens.

- Als je gaat beleggen moet je bereid zijn te willen schaken op meerdere borden. Want spreiden is het devies.

- Als je gaat beleggen dan moet je in staat zijn strategische keuzes te maken.

- Als je gaat beleggen moet je kunnen denken en handelen voor jezelf en je niet door de kudde laten meevoeren

- Als je gaat beleggen dan moet je de absolute wil hebben te leren over de monetaire wereld, het financiële stelsel, macro en micro economische modellen.

Dat gezegd hebbende. Als je je herkent in bovenstaande 4 beleggers vereisten, dan ben je klaar om de masterclass van Spaarpot naar financiële vrijheid te volgen!



Hanneke van Onna | financiele vrijheid

86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page