top of page
Foto van schrijverHanneke van Onna

Grote rijkdom: een zegen of een vloek?

Bijgewerkt op: 29 nov 2023

Terwijl financiële overvloed ongetwijfeld deuren opent naar comfort en vrijheid, kan het ook een aanzienlijke impact hebben op het emotionele welzijn. De relatie tussen extreme rijkdom en emotioneel welzijn is complex. Daarom reiken de ultra rijken en de extreem vermogenden steeds vaker uit naar een rijkdom psycholoog ofwel vermogenspsycholoog. Deze therapeuten helpen bij het begrijpen en beheersen van mentale en emotionele uitdagingen de gepaard gaan met grote rijkdom.

Wat is Extreme Rijkdom? Voordat we dieper ingaan op de invloed van grote rijkdom op emotioneel welzijn, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat we bedoelen met extreme rijkdom. Extreme rijkdom verwijst naar een financiële toestand waarin een individu of huishouden over aanzienlijke middelen beschikt die verder gaan dan wat nodig is om aan de basisbehoeften te voldoen. Het omvat overvloedige bezittingen, investeringen en financiële reserves die ver boven het gemiddelde liggen, waardoor het individu een aanzienlijke financiële zekerheid en vrijheid heeft.

Extreme rijkdom kan variëren, afhankelijk van de locatie, levensstijl en persoonlijke behoeften van het individu. Voor sommigen kan het betekenen dat ze miljonair zijn, terwijl anderen pas bij vermogens in de honderden miljoenen of miljarden als extreem rijk worden beschouwd. Het is belangrijk op te merken dat extreme rijkdom subjectief is en afhangt van de context.


Rijkdom, welzijn en geluksgevoel

Veel mensen denken dat geld de oplossing is voor alle problemen in het leven. Hoewel het zeker helpt om geld op je bankrekening te hebben, brengt rijkdom ook zijn eigen unieke uitdagende stressfactoren met zich mee. De overtuiging "hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent" klopt niet. Integendeel.



Volgens onderzoek van de Purdue University worden het emotionele welzijn en de levenstevredenheid niet langer positief beïnvloed wanneer iemand een bepaalde monetaire drempel heeft bereikt.


Op welk punt heeft geld geen positieve invloed meer op je welzijn en neemt je geluksgevoel niet meer toe?


Volgens het onderzoek stopt geld met het positief beïnvloeden van emotioneel welzijn wanneer een individu $60.000 tot $75.000 bereikt en stopt het met het beïnvloeden van levenstevredenheid of geluksgevoel bij $95.000. Er wordt verondersteld dat geld helpt bij het vervullen van basisbehoeften en bepaalde gemakken, maar zodra we over die grens gaan, worden we gedreven door andere verlangens die ons welzijn kunnen verminderen.

Emotioneel Welzijn bij Grote Rijkdom Hoewel extreme rijkdom vaak wordt geassocieerd met geluk en welzijn, zijn er tal van emotionele uitdagingen die het met zich meebrengt. Hier zijn enkele aspecten van emotioneel welzijn bij grote rijkdom:


  1. Isolatie en eenzaamheid: Extreem vermogende mensen kunnen zich geïsoleerd voelen van anderen. Ze ervaren vaak een kloof tussen zichzelf en de maatschappij en mensen met een minder fortuinlijke financiële situatie, wat kan leiden tot eenzaamheid en moeilijkheden bij het opbouwen van oprechte relaties en vriendschappen. Grote rijkdom gaat hand in hand met een steeds groter wordend gevoel van wantrouwen naar de omgeving en sociale terughoudendheid.

  2. Prestatiedruk: Als je geld hebt dan moet het ook beschermen. Een van mijn cliënten zei ooit: “Ik zorg voor mijn kapitaal als voor mijn kinderen”. Het behouden van grote rijkdom en het handhaven van een bepaalde levensstijl kan leiden tot een voortdurende prestatiedruk. Vaak zijn rijke mensen bang om alles weer kwijt te raken wat kan leiden tot stress, zorgen en angst.

  3. Identiteitskwesties: Grote rijkdom kan de vraag oproepen wie je bent los van je financiële status. Het kan leiden tot identiteitscrises en de zoektocht naar persoonlijke betekenis.

  4. Gebrek aan voldoening: Paradoxaal genoeg kan extreme rijkdom soms leiden tot een gebrek aan voldoening. Mensen kunnen zich afvragen wat de zin van hun leven is als geld geen beperking meer vormt. Ultra rijke individuen blijken vaak heel ongelukkig te zijn.



De Rol van de Vermogenspsycholoog Om deze complexe emoties en uitdagingen aan te pakken, spelen vermogenspsychologen, of rijkdom psychologen, een essentiële rol. Ze helpen individuen en families om een gezonde relatie met hun geld te ontwikkelen en hun emotionele welzijn te bevorderen.


Wat doet een vermogenspsycholoog?

  • Het bieden van begeleiding en ondersteuning bij de omgang met de psychologische druk van rijkdom.

  • Het helpen bij het opbouwen van veerkracht en stressmanagementvaardigheden.

  • Het begeleiden van cliënten bij het vinden van persoonlijke betekenis en doel in hun leven, los van financiële overwegingen.

  • Het vormgeven van een nieuwe, gezonde relatie met geld

Werken met een vermogenspsycholoog kan mensen met extreem hoog inkomen, familiekapitaal of plotselinge rijkdom (loterij, erfenis, scheiding etc.) helpen om de complexiteit van hun gedachten, gevoelens en gedrag met betrekking tot geld te onderzoeken. Maar ook te ontdekken waar financieel trauma uit de (voor)ouderlijn en/of het familiesysteem een rol speelt in het huidige leven.


Vermogende mensen die hulp zoeken kunnen terecht bij vermogenspsychologen zijn onder andere:

Families:

- Verminder spanningen tussen partners of echtgenoten.

- Doelen en visies verkennen om te helpen bepalen hoe de kinderen te willen opvoeden.

- Verbeteren van de communicatievaardigheden tussen gezinsleden om openlijk te communiceren over geld en verantwoordelijkheid.

- Het bestendigen van generationeel over ge of te dragen fortuin – duurzaamheid van familie geld.

- Zorgen en stress om het verbrassen van het familiekapitaal door kinderen verminderen (verwervers, ervers en bedervers).

- Kinderen voorbereiden op de erfenis, emotionele begeleiding rijke jongeren.


Individuen:

- Het gevoel van geluk en vervulling vergroten en het niveau van levenstevredenheid verhogen.

- Werken aan zelfempowerment, zelfrealisatie, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

- Gevoelens van eenzaamheid, isolatie, verdriet of angst verminderen.


Erfgenamen:

- Schuldgevoelens als gevolg van geërfde rijkdom verminderen (gekregen geld is toch wat anders dan zelf verdiend geld immers...... #nepobabies)

- Bewegen in de richting van zelfrealisatie en eigen nalatenschap creëren.

- Verkennen van de uitdagingen en kansen van het erven van geld.


Levensveranderingen en overgangen:

- Moeilijke levensveranderingen zoals een echtscheiding, de verkoop van een bedrijf of een onverwachte mee of tegenvaller overwinnen en er soepel doorheen navigeren.

- De emotionele impact op een veranderende financiële situatie – ineens een fortuin op je rekening of plotselinge, tijdelijke armoede als gevolg van bijvoorbeeld een scheiding, faillissement of een financieel fatale keuze.


Selfmade men & women | De nieuwe rijken of financieel vrijen

- De negatieve emotionele impact verminderen die aanzienlijke inkomensstijgingen met zich mee kunnen brengen, zoals schuldgevoelens, isolatie, wantrouwen en eenzaamheid.

- Nieuwe gezonde relatie met geld opbouwen.

- Navigeren door veranderingen die kunnen optreden binnen familie, vriendschappen of sociale kringen.

- Het imposter syndroom begrijpen en er doorheen komen.

- Nieuw geldgedrag aanleren passend bij je wensen en verlangens, voor nu en later, voor jou en je (klein)kinderen


Vrouwen:

- Normaliseren en valideren dat je een krachtige en waardevolle vrouw bent. Los van geld.

- Zelfbewustzijn versterken en eigen, krachtige beslissingen nemen.

- Identificeer je relatie met geld en hoe het je leven beïnvloedt.

- Comfort ontwikkelen met je status en rijkdom. High-net-worth en ultra rijkdom gaan gepaard met grote uitdagingen, mentale en emotionele problemen zoals isolatie, leegte, aansluiting missen bij de maatschappij, eenzaamheid, depressie en wantrouwen naar de wereld.


Vermogenspsychologen begrijpen dat het beheer van grote rijkdom meer is dan alleen financiële planning; het gaat ook om het cultiveren van een gezonde geestelijke gezondheid.

Extreme rijkdom kan zowel zegeningen als emotionele uitdagingen met zich meebrengen. Het begrijpen en beheren van de psychologische aspecten van grote rijkdom is essentieel voor het bevorderen van emotioneel welzijn. Vermogenspsychologen spelen een cruciale rol in dit proces, en hun expertise kan individuen en families helpen om de vruchten van hun rijkdom te plukken zonder emotionele tol te betalen.


Het streven naar een gezonde balans tussen financiële welvaart en emotioneel welzijn is de sleutel tot een vervuld leven in een wereld van extreme rijkdom.


Maak een afspraak voor een vrijblijvende (online) intake voor jezelf, je gezin of familie.



Discretie en veiligheid hebben wij zeer zeer hoog in het vaandel.


Als Money Coach en Vermogenspsycholoog heeft Hanneke duizenden mensen geholpen om hun leven drastisch te veranderen op elk niveau. Mentaal, emotioneel & financieel.

Met meer dan 35 jaar ervaring in business, psychologie, spiritualiteit en coaching biedt ze een nieuw perspectief op rijkdom en een nieuw geluid in de wereld. Haar programma’s, coachings en events zijn altijd een combinatie van zakelijke excellentie, eloquentie en elegantie. Van psyche en pegels. Van energie en strategie. Discreet en intelligent.


Ze is uitgeroepen tot internationaal Top 20 Money Coach 2023, geldexpert voor LINDA. en schreef meerdere boeken (The Money Issue 2020, Geldgeheim 2022 & Money Journal 2023). Zelf leefde ze in grote rijkdom maar ook een tijdje op de armoedegrens en geeft nu haar ‘kostbare’ levenslessen door via coaching, consulting & courses.


Volg Hanneke op Instagram @hannekevanonna, Facebook @geldgeheimen en LinkedIn @hannekevanonna

77 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page