top of page
Foto van schrijverHanneke van Onna

Heb ik een geldverslaving?


Verslavingsdeskundige Bram Bakker schreef er een boek over ‘Verslaafd aan geld ‘ en Geldpsycholoog Hanneke van Onna legt uit.

 

Geld speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, maar wanneer verandert een gezonde financiële ambitie in een schadelijke verslaving? Geldverslaving is een groeiend probleem dat steeds meer mensen raakt. Bram Bakker zegt in zijn interview met de Telegraaf: "Geld is de nieuwe volksziekte". Als geldpsycholoog wil ik hier graag dieper op ingaan.

 

Geld als afleider en verleider

Net zoals vluchten in alcohol, drugs, werken of gokken kan geld een vorm van zelfverdoving en dus een verslaving zijn. Het biedt tijdelijke verlichting van emotionele pijn, maar de onderliggende problemen blijven bestaan. Zoals bij een shopverslaving het aankoopmoment een high oplevert, die als je weer thuis bent met je nieuw verworven item je nog slechter te voelen dan daarvoor. Mensen die verslaafd zijn aan geld, blijven constant op zoek naar meer in de hoop dat dit hen gelukkig zal maken. De bevrediging die ze vinden is echter kortstondig en de emotionele leegte blijft onvervuld.

 

Geld verhoogt geluksgevoel maar tot een bepaald bedrag. Wil je weten wat de economische drempel is tot geldgeluk? Lees het hier

 

De Gevolgen van Geldverslaving

Een geldverslaving kan ernstige sociale en emotionele gevolgen hebben. Binnen families en vriendschappen kan geld een bron van conflict worden. Mensen die geobsedeerd zijn door geld, kunnen hun relaties en welzijn opofferen in hun zoektocht naar financiële zekerheid. Sommige mensen trouwen voor geld om later de werkelijke kosten te ontdekken van deze keus. Dit probleem beperkt zich niet tot de rijken; ook mensen met beperkte middelen kunnen verslaafd raken aan het streven naar financiële zekerheid. Sommige mensen blijven hun leven lang bouwen aan een stabiel fundament onder hun leven en vergeten daarmee het echte leven te leven….

 

Hoe herken je een Geldverslaving?

Het kan moeilijk zijn om een geldverslaving te herkennen, omdat deze vaak wordt gezien als ambitie of financiële verantwoordelijkheid. Enkele tekenen van een mogelijke geldverslaving zijn:

 

-  Voortdurend bezig zijn met geld en manieren om meer te verdienen.

-  Eigenwaarde koppelen aan geld

-  Oneerlijk zijn over geldzaken of schulden.

-  Geen controle hebben over uitgaven, zelfs wanneer dit financiële problemen veroorzaakt.

- Relaties verwaarlozen ten gunste van financiële doelen.

 

 

Geld als Emotioneel Verdovingsmiddel

Net zoals bij andere verslavingen, gebruiken mensen geld om emotionele pijn te maskeren. Veel mensen die een grote geldprijs winnen, ontdekken dat het geluksgevoel van korte duur is en dat hun onderliggende problemen onopgelost blijven. Geld kan niet voorzien in diepere emotionele behoeften zoals liefde, verbondenheid en zelfrespect. Geld wordt wel vaak als zodanig gebruikt, het verziet in de behoeften die je als kind hebt gemist.

 

 

Voorkomen en Behandelen van Geldverslaving

Zowel op scholen als binnen gezinnen moeten we het belang van geld relativeren, gezonde financieel gedrag aanleren en een volwassen relatie met geld aangaan. Voor degenen die al worstelen met een geldverslaving, kan financiele therapie helpen om de onderliggende emotionele problemen aan te pakken en gezondere relatie met geld te ontwikkelen.

 

Geld is een krachtig instrument dat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op ons leven. Het is van essentieel belang om bewust te zijn van de gevaren van geldverslaving en om hulp te zoeken wanneer je merkt dat je relatie met geld ongezond wordt. Hetzij in bovenmatig uitgeven (over spending) hetzij in bovenmatig oppotten (Dagobert-complex). De grootste geluksmomenten in het leven zijn niet te koop; ze komen voort uit verbondenheid, liefde en zelfwaardering.

 

 

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page