Laat 2022 het jaar van de financiële onafhankelijkheid worden, bepleit journalist Sanne van Rij voor Elle.
Simone de Beauvoir schreef het al in 1949: 'alleen financieel onafhankelijke vrouwen kunnen hun eigen keuzes maken.' Wie betaalt, die bepaalt, dat idee. Ik denk zelf vaak terug aan het advies dat een vrouwelijke hoofdredacteur ooit tijdens een netwerketentje gaf: zorg dat je altijd tienduizend euro op je eigen bankrekening hebt staan. Zij had dat tijdens een kostbare scheiding níet, en vervloekt zichzelf er nog altijd om.
Bepaald geen vetpot
Ze vertelde het die avond als een geinige anekdote – er werd zelfs hard om gelachen –, terwijl ze een bloedserieus probleem aankaartte: dat vrouwen (te) vaak hun eigen broek niet kunnen ophouden. In 2019 was maar 63,3% van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig, blijkt uit de meest recente Emancipatiemonitor van het CBS en het CSP. En denk maar niet dat je er dan warmpjes bij zit: voor de overheid ben je al 'economisch zelfstandig' als je inkomen boven het bijstandsniveau van een alleenstaande ligt (ongeveer duizend euro per maand). Bepaald geen vetpot om jezelf (en eventuele kinderen) van te onderhouden.
Ben jij financieel onafhankelijk?
Wie 'financieel onafhankelijk' wil zijn, moet minstens het minimumloon verdienen, zo'n 1650 euro per maand. In 2019 kreeg 52,9% van de Nederlandse vrouwen dat voor elkaar, tegenover 76% van de mannen. Op feministisch vlak ging het de afgelopen jaren terecht veel over body positivity en #MeToo, maar wordt het niet eens tijd om het gesprek over geld ook op gang te brengen?
Lees het gehele artikel, plus mijn bijdrage hier.
Comments